Avl / DNA
DNA – Hestens unikke fingeraftryk

Generne styrer alle de biokemiske processer i kroppen.
De er lavet af DNA, som er en lang streng af komponenter der danner en kode.
Denne kode læses og omsættes til proteiner der er med til at styre de biokemiske processer.
Generne findes på kromosomerne.

Hesten har i alt 64 kromosomer - 32 par.

For hvert af disse par gælder at det ene kromosom kommer fra faderen og det andet fra moderen. Når hesten reproducerer sig, afgiver den altså et tilfældigt kromosom fra hver af de 32 par til sit afkom.
Denne halvering af forældredyrenes kromosomer og efterfølgende parring af kromosomer i afkommet ligger altså til grund for genernes vej gennem generationer og populationer og ligger også til grund for variationen mellem forældredyr og afkom idet kombinationen af gener ændres for hver generation.

Hvad kan vi bruge det til?

DNA-bestemmelse:
DNA-bestemmelse fastsætter ”fingeraftrykket” af én enkelt hest, denne test har en unik kode for kun det individ som er testet.

DNA-afstamningskontrol:
DNA-afstamningskontrol er afgørende for om individerne på passet matcher hinanden og kan derfor afgøre eller afslå at individerne er relateret.

Via DNA har man også mulighed for at teste for andre genetisk betingede emner.
Som f.eks. Farver, aftegn, pssm1 osv.
 
 
Der er i Danmark krav om at alle hopper DNA bestemmes og at alle hingste skal afstamningskontrolleres mod første led (dvs. Far og Mor) hvis de er angivet i passet. Er der ingen afstamning i passet skal hingsten DNA bestemmes.
 
I Danmark har det været lov siden 1994 at der udtages DNA i forbindelse med mærkning og registrering.

De der vælger ikke at få lavet pas i Danmark får oftes ikke udtaget DNA, det er dit ansvar som ejer at være opmærksom på dette. Er du i tvivl om der er udtaget DNA eller lavet afstamningskontrol kontakt da pasudstedene forbund, eller kontakt gerne bestyrelsen for vejledning.
 
De heste der er født ind i Dansk Tinker Forening får tilsendt et klistermærke til at indsætte i pas, hvis du ønsker at få DNA profilen på din hest skal du derfor tage kontakt til DNA laboratoriet for heste
https://www.dnalaboratoriet.dk/kontakt
 
Du skal være særlig opmærksom på dette når du vælger at importere en hingst eller du bruger en hingst fra udlandet til inseminering. For at disse hingste kan optages på SEGES hingstelisten SKAL der modtages dokumentation for afstamningskontrol.